Συμβουλές φωτογραφίας οπίσθιου φωτισμού για μαγικές φωτογραφίες

στις

Τι είναι η φωτογραφία οπίσθιου φωτισμού; Όταν φωτίζετε ένα θέμα τοποθετείτε το θέμα σας ανάμεσα σε εσάς και το φως, με το αντικείμενό σας να βλέπει προς εσάς. Στη συνέχεια φωτογραφίζετε στο φως ή απέναντι από το φως.   Το φως μπορεί να είναι οτιδήποτε, όπως:

  • ο ήλιος (φυσικό φως)
  • ένα φλας (τεχνητό φως)
  • φωτισμός στούντιο
  • επιτραπέζια λάμπα

      how-to-use-backlight

    Γιατί να χρησιμοποιήσετε τον οπίσθιο φωτισμό στις φωτογραφίες;  Η ομορφιά του οπίσθιου φωτισμού στη φωτογραφία είναι το χείλος του φωτός που δημιουργείται γύρω από την άκρη του θέματος.

    Επειδή ο οπίσθιος φωτισμός διαχωρίζει το θέμα σας από το φόντο, κάνει το θέμα σας να ξεχωρίζει. Όταν χρησιμοποιείται καλά, ο οπίσθιος φωτισμός μεταφέρει μια εικόνα στο επόμενο επίπεδο.

    Τι μπορείτε να φωτογραφίσετε με οπίσθιο φωτισμό;

    Οποιοδήποτε ημιδιαφανές ή διαφανές υλικό φαίνεται υπέροχο όταν φωτίζεται, όπως:

    • Γυαλί – ένα μπουκάλι κρασί φαίνεται υπέροχο όταν φωτίζεται
    • Πάγος – φαίνεται πολύ καλύτερα με το μαγικό οπίσθιο φωτισμό να λάμπει παρά να ανάβει επίπεδη από μπροστά
    • Φύλλα – τίποτα δεν λέει το καλοκαίρι περισσότερο από τον ήλιο που λάμπει μέσα από ευαίσθητα πράσινα φύλλα
    • Σημαίες – καθώς οι σημαίες είναι κατασκευασμένες από λεπτό υλικό, όταν ο ήλιος λάμπει από πίσω φαίνονται υπέροχοι

    Αλλά μπορείτε να φωτίσετε οποιοδήποτε θέμα:

    • Ανθρώπους
    • αντικείμενα
    • ζώα
    • κτίρια

    Συμβουλές για τον τρόπο χρήσης του οπίσθιου φωτισμού στις φωτογραφίες

    1. Κόψτε τον ουρανό (για φωτογραφίες με φυσικό φως)

    Εάν φωτογραφίζετε άτομα σε εξωτερικούς χώρους χρησιμοποιώντας φυσικό φως ως οπίσθιο φωτισμό, είναι καλή ιδέα να δοκιμάσετε να κόψετε τον ουρανό από τη φωτογραφία σας.  Ο λόγος για αυτό είναι ότι, καθώς τραβάτε στον ήλιο, ο ουρανός θα είναι το πιο φωτεινό μέρος της εικόνας. Στην πραγματικότητα, ο ουρανός θα εκραγεί εντελώς εάν δεν χρησιμοποιείτε άλλο φωτισμό για να γεμίσετε τις σκιές και να φωτίσετε το θέμα σας από μπροστά.

    Εάν είστε εντάξει με έναν λευκό ουρανό, τότε καλά. Διαφορετικά, επιλέξτε μια τοποθεσία με δέντρα ή κτίρια, έτσι ώστε ο ουρανός να μην είναι ορατός στις φωτογραφίες, ή τουλάχιστον μερικώς αποκλεισμένος.

    +blown-out-sky-in-backlight

    Εδώ μπορείτε να δείτε τη διαφορά στον ουρανό μεταξύ του όταν φωτίζετε η λήψη από πίσω και όταν φωτίζει από μπροστά. Καθώς ήταν ένα πολύ γρήγορο κινούμενο πλάνο, δεν χρησιμοποιήθηκε ανακλαστήρας ή άλλο είδος φωτισμού πλήρωσης. Δεν υπήρχαν δέντρα για να μπλοκάρουν τον ουρανό. Στην παραπάνω φωτιζόμενη φωτογραφία, ο ουρανός υπερ-φωτίζεται.

    Στην παρακάτω φωτογραφία η οικογένεια βρίσκεται μπροστά (ο ήλιος ήταν στην πλάτη μου) οπότε ο ουρανός δεν υπερφωτίζεται.

    accurately-exposed-sky

    2. Τραβήξτε τη χρυσή ώρα

    Εκτός από το γεγονός ότι το φως κατά τη διάρκεια της χρυσής ώρας είναι υπέροχα χρυσό, ο ήλιος θα είναι χαμηλός, έτσι σε κολακευτική γωνία. Ο λόγος που αποφεύγουμε τη φωτογράφηση πορτρέτων το μεσημέρι είναι επειδή ο υπερυψωμένος ήλιος προκαλεί σκιές κάτω από τα μάτια του ατόμου.

    Το άλλο πλεονέκτημα της χρυσής ώρας είναι ότι ο ήλιος δεν είναι τόσο φωτεινός, έτσι οι σκιές είναι πιο μαλακές από, για παράδειγμα, το μεσημέρι.

    Συμβουλές έκθεσης για θέματα με οπίσθιο φωτισμό

    Συνιστώ ανεπιφύλακτα τη χρήση χειροκίνητης λειτουργίας κατά τη λήψη με οπίσθιο φωτισμό. Θα σας δώσει τον απόλυτο έλεγχο στις ρυθμίσεις έκθεσης της κάμεράς σας.

    1. Λειτουργία φωτομέτρησης 9metering) για φωτογραφία οπίσθιου φωτισμού σε φυσικό φως

    Όταν χρησιμοποιείτε τη μέτρηση έκθεσης της κάμερας, επειδή πρέπει να εκθέσετε το θέμα σας και όχι το φόντο, χρησιμοποιήστε τη μέτρηση σημείου (spot metering) κατά τη φωτογράφηση με οπίσθιο φωτισμό.

    • Πηγαίνετε κοντά στο θέμα σας και γεμίστε το πλαίσιο με το θέμα σας και μετά κάντε μια μέτρηση
    • Μόλις έχετε τις ρυθμίσεις έκθεσης, ρυθμίστε την κάμερα. Εάν δεν αλλάξει το φως, δεν θα χρειαστεί να τα προσαρμόσετε ξανά. Παρόλο που, στη χρυσή ώρα καθώς ο ήλιος βυθίζεται και το φως αλλάζει γρήγορα, είναι καλή ιδέα να ελέγχετε την έκθεσή σας κάθε 20 λεπτά περίπου

    Η χρήση ενός φωτόμετρου θα ήταν ιδανική για ακριβή ανάγνωση της σωστής έκθεσης και στη συνέχεια ρύθμιση της κάμεράς σας ανάλογα.

    2. Αποζημίωση έκθεσης

    Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αντιστάθμιση έκθεσης, τουλάχιστον +1 EV. Αυτό θα πει στην κάμερά σας να αυξήσει την έκθεση κατά 1 στάση ανεξάρτητα από τη μέτρηση έκθεσης που χρειάζεται.

    Λάβετε υπόψη σας ότι αυτός είναι ένας πολύ λιγότερο ακριβής τρόπος ρύθμισης της έκθεσής σας.

    3. Κλείδωμα έκθεσης

    Μια τρίτη μέθοδος χρησιμοποιεί το κλείδωμα αυτόματης έκθεσης. Για να μετρήσετε την έκθεση, θα πρέπει να πλησιάσετε το θέμα σας έτσι ώστε να γεμίζει το πλαίσιο. Τότε:

    • Χρησιμοποιήστε τη μέτρηση σημείων (spot metering)
    • Εστιάστε στο θέμα για να λάβετε την έκθεση
    • Κρατήστε τον αντίχειρά σας κάτω στο κουμπί κλειδώματος αυτόματης έκθεσης στο πίσω μέρος της κάμερας
    • Κρατήστε τον αντίχειρά σας κάτω σε αυτό το κουμπί
    • Επανατοποθετήστε τον εαυτό σας, εστιάστε ξανά και ξεκινήστε τη λήψη (ενώ κρατάτε πατημένο το κουμπί κλειδώματος αυτόματης έκθεσης με τον αντίχειρά σας)

    Μπορείτε να τραβήξετε πολλές λήψεις χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις όσο ο αντίχειρας σας παραμένει κάτω σε αυτό το κουμπί

    Αν και αυτό είναι βολικό για να μπορέσετε να λάβετε μια ακριβή έκθεση του αντικειμένου σας, είναι λίγο αστείο. Μόλις αφήσετε το κουμπί κλειδώματος αυτόματης έκθεσης, θα χάσετε τις ρυθμίσεις και θα χρειαστεί να επαναλάβετε τη διαδικασία για να την ρυθμίσετε ξανά.

    Πώς να επικεντρωθείτε σε θέματα με οπίσθιο φωτισμό

    Κατά τη λήψη στο φως, το σύστημα εστίασης της κάμεράς σας μπορεί να μπερδευτεί. Εάν χρησιμοποιείτε αυτόματη εστίαση δυναμικής περιοχής , η κάμερα μπορεί να καταλήξει να εστιάζει σε ένα στοιχείο στο παρασκήνιο αντί για το θέμα σας.

    Για αυτόν τον λόγο, είναι καλύτερο να ορίσετε AF αυτόματης επιλογής περιοχής: Η φωτογραφική μηχανή εντοπίζει αυτόματα το θέμα και επιλέγει το σημείο εστίασης. Στην περίπτωση που εντοπίσει ένα πρόσωπο, η φωτογραφική μηχανή θα δώσει προτεραιότητα στο θέμα πορτραίτου. Τα ενεργά σημεία εστίασης επισημαίνονται για λίγο μετά την εστίαση της φωτογραφικής μηχανής.  Επίσης, όταν φωτογραφίζετε άτομα, τοποθετήστε το σημείο (single point) πάνω από το μάτι του αντικειμένου σας. Εάν περιστρέφονται ελαφρώς προς τα πλάγια, βεβαιωθείτε ότι εστιάζετε στο μάτι που βρίσκεται πιο κοντά σας

    Τι εξοπλισμό χρειάζεστε για φωτιζόμενες φωτογραφίες;

    Εάν δεν θέλετε να εκτοξεύσετε τελείως το φόντο σας, υπάρχουν δύο βασικά κομμάτια του κιτ κατά τη λήψη με οπίσθιο φωτισμό:

    • Κάλυμμα φακού ή βάλτε την κάμερα σε σκιά : λειτουργεί για το φακό σας με τον τρόπο που το χέρι σας βοηθά τα μάτια σας όταν σκιάζετε τα μάτια σας από τον ήλιο.
    • Κάτοπτρο ή Ανακλαστήρας. Για να επιστρέψετε το φως πάνω στο θέμα σας. Καθώς το φως βρίσκεται πίσω από το θέμα σας, η πλευρά που βλέπει προς εσάς θα είναι σε σκιά. Όταν φωτογραφίζετε άτομα, ένας ανακλαστήρας είναι απαραίτητος.
    • Ή φλας: Εναλλακτικά θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε φλας για να φωτίσετε τη σκιασμένη πλευρά του θέματος σας. Σε αυτήν την περίπτωση είναι καλύτερο να μην χρησιμοποιείτε σε φλας κάμερας. Αντίθετα, ρυθμίστε ένα φλας ή ένα στροβοσκόπιο εκτός κάμερας ως φως πλήρωσης .

    bounce-back-light

    Μπορείτε να δείτε τη διαφορά. Αν και το αγόρι φωτίζεται από τον ήλιο, φωτίζεται επίσης μπροστά από τον ήλιο που αντανακλά πίσω από το μονοπάτι.

    Συμβουλές επεξεργασίας για φωτιζόμενες φωτογραφίες

    Αυτό φυσικά εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το στυλ και την εμφάνιση που θέλετε να επιτύχετε. Ωστόσο, εδώ είναι μερικοί δείκτες που μπορεί να σας φανούν χρήσιμοι για την επεξεργασία φωτογραφιών στο Lightroom.

    1. Αντίθεση

    Επειδή φωτογραφίζετε στο φως, οι εικόνες σας θα έχουν λιγότερη αντίθεση, οπότε πρέπει να αυξήσετε την αντίθεση.

    2. Μαύρο

    Χρησιμοποιήστε το ρυθμιστικό μαύρο για να προσθέσετε μαύρα.

    3. Σκιές

    Εάν το θέμα σας είναι λιγότερο εκτεθειμένο, σηκώστε τις σκιές με το ρυθμιστικό σκιών.

    4. Στιγμιότυπα

    Αν το φως του φόντου  είναι πολύ φωτεινό, χρησιμοποιήστε το ρυθμιστικό highlights (slider) για να μειώσετε τα highlights.

    Τελευταία συμβουλή.

    Τραβήξτε σε RAW για να διατηρήσετε όσες περισσότερες πληροφορίες στην εικόνα σε περίπτωση που χρειαστεί να προσαρμόσετε την εικόνα σας στον υπολογιστή μετά.

    Ωστόσο, προτού μεταβείτε σε RAW, βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε λογισμικό επεξεργασίας που μπορεί να διαβάσει αρχεία RAW, διαφορετικά δεν θα μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες σας στον υπολογιστή σας και αυτό θα ήταν θλιβερό μετά από όλη την προσπάθεια που καταβάλατε για να πάρετε όμορφα φωτιζόμενες φωτογραφίες.