Πώς να παίρνετε φωτογραφίες με το φεγγάρι τη νύχτα

στις

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κάμερα του κινητού σας για να τραβήξετε το φεγγάρι; Η σύντομη απάντηση είναι ναι, αλλά θα πρέπει να κατεβάσετε μια εφαρμογή και να τραβήξετε το φεγγάρι μέσω αυτής αντί να χρησιμοποιήσετε την κάμερα που βρίσκεται στο iPhone ή στο Android σας.

moon-smartphoneΣτην εικόνα ο κόσμος παρακολουθεί καθώς ανατέλλει η πανσέληνος «αιματηρή σελήνη των λουλουδιών» στις 26 Μαΐου 2021.

Οι λόγοι που οι περισσότεροι από εμάς αδυνατούμε να πετύχουμε μία καλή λήψη του φεγγαριού είναι δύο.

Αφενός, η φωτογράφιση κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς η έλλειψη φωτός έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ποιότητας της εικόνας. Ιδίως στην περίπτωση των κινητών, όπου ο χρήστης δεν έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει την ευαισθησία του φιλμ (ISO), ενώ οι περισσότεροι δεν ξέρουν πώς να εξισορροπήσουν την κατάσταση με αποτέλεσμα η φωτογραφία να βγαίνει θολή.

Αφετέρου, η απόσταση της Σελήνης από τη Γη είναι πάρα πολύ μεγάλη και έτσι ένας απλός φακός κινητού με ευρυγώνιο φακό έχει ως αποτέλεσμα να απεικονίζει το φεγγάρι με τρόπο πολύ διαφορετικό σε σχέση με το γυμνό μάτι. Από την άλλη, στις φωτογραφικές μηχανές, το φαινόμενο αυτό αντισταθμίζεται με τη βοήθεια ενός τηλεφακού μεγάλης εστιακής απόστασης, ο οποίος μεγεθύνει απομακρυσμένα αντικείμενα.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως δε χρειάζεται να αγοράσετε μια επαγγελματική μηχανή για να φωτογραφίσετε την πανσέληνο, αρκεί να επιστρατεύσετε μερικά απλά κόλπα με το κινητό.

Για να βγάλετε μια αξιοπρεπή φωτογραφία της Σελήνης με το κινητό σας τηλέφωνο, το πρώτο βήμα θα ήταν να τραβήξετε την φωτογραφία μέσα από τις δεκάδες δωρεάν εφαρμογές που υπάρχουν (όπως το Nightcap Camera for iPhone, PhotoPills για αστροφωτογραφία, Slow Shutter – Cam night long exposure for iPhone και A Better Camera – night camera app for Android, Nightcam ή το Camera +, ώστε να μετατραπεί η κάμερα του smartphone σας σε μια μηχανή με ρυθμίσεις και δυνατότητες ζουμ.  Αλλά ακόμα και με αυτές τις εφαρμογές μπορεί να απογοητευτείτε λίγο με το αποτέλεσμα.

1. Θα πρέπει να ρυθμίσετε το ISO στο 80 έως 100 (το οποίο διατηρεί την ποιότητα της εικόνας στο υψηλότερο επίπεδο). Αυτό θα σας επιτρέπει να τραβήξετε καλές φωτογραφίες, ακόμα και όταν βρίσκεστε στο σκοτάδι

2. Επιλέξτε το μέγιστο μέγεθος σε μεγαπίξελ που είναι διαθέσιμο στην κάμερα σας, έτσι ώστε να πετύχετε την πιο καθαρή φωτογραφία. Η ρύθμιση αυτή θα φροντίσει να αποθηκευτεί η φωτογραφία σας με την καλύτερη δυνατή ανάλυση. Αποθηκεύστε την αν μπορείτε όχι σε μορφή jpg, αλλά σε μορφή RAW και επεξεργαστείτε την αργότερα με ένα πρόγραμμα.

3. Ας σημειωθεί ότι το διάφραγμα δεν είναι τόσο σημαντικό κατά τη λήψη του φεγγαριού, επομένως ρυθμίστε το γύρω στο f8.

4. Απενεργοποιήστε το φλας στην εφαρμογή της κάμερας. Το φλας θα φωτίσει μόνο τα κοντινά αντικείμενα και θα αναπηδήσει το φως πίσω στον φακό, κάτι που θα μπορούσε να καταστρέψει τη λήψη σας. Πατήστε το εικονίδιο του φλας στο πλάι ή στο πάνω μέρος της οθόνης και βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει τον κεραυνό σε κύκλο με μια γραμμή να τον διασχίζει – απεικονίζοντας το φλας ως «απενεργοποιημένο»

5. Ρυθμίστε μια μέση ταχύτητα 1/60 ή 1/125 sec.

6. Θα χρειαστεί να κάνετε μεγέθυνση (tele) για καλύτερα αποτελέσματα. Εάν θέλετε να κάνετε το φεγγάρι πιο εμφανές στην εικόνα σας, αγγίξτε την οθόνη χρησιμοποιώντας τα δύο δάχτυλα σας για να αυξήσετε τη μεγέθυνση. Ωστόσο, αυτό θα μειώσει την ποιότητα της εικόνας σας, επομένως δεν συνιστάται να το παρακάνετε.

7. Πολλά τηλέφωνα Android διαθέτουν χειροκίνητη λειτουργία (Μ mode) για λεπτομερή ανάλυση και προσαρμογή των ρυθμίσεων της κάμερας. Ανοίξτε την εφαρμογή κάμερας και, στη συνέχεια, πατήστε το εικονίδιο των τριών κάθετων γραμμών στην επάνω αριστερή γωνία και, στη συνέχεια, πατήστε manual.

8. Το autofocus μπορεί να καταστρέψει την φωτογραφία. Κλειδώστε στο άπειρο την εστίαση.

9. Αυξήστε την ταχύτητα κλείστρου, χρησιμοποιώντας την επιλογή S στην οθόνη και επιλέξτε τη μεγαλύτερη επιλογή. Αυτό θα κρατήσει το κλείστρο ανοιχτό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επομένως είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσετε ότι η κάμερα είναι ακίνητη κατά τη λήψη της φωτογραφίας, με τη βοήθεια ενός τρίποδα.

10. Μόλις είστε ευχαριστημένοι με τον τρόπο που εμφανίζεται η εικόνα σας στην οθόνη, κάντε κλικ στο κουμπί κυκλικής λήψης στο κάτω μέρος της εφαρμογής.

Χρησιμοποιήσετε μια ξένη εφαρμογή (τρίτου μέρους) για να βελτιώσετε την εικόνα σας, όπως την Lightroom της Adobe. Αυτό περιλαμβάνει αύξηση της ευκρίνειας και μεγέθυνση σε μια εικόνα μετά τη λήψη της.

Επίσης, προτείνεται να φροντίσετε να υπάρχει και ένα άλλο στοιχείο στο πλάνο, όπως μία όμορφη γέφυρα ή ένα βουνό. Αυτό επιτρέπει στον θεατή να θαυμάσει το μέγεθος του βουνού, σε σχέση με ένα άλλο αντικείμενο, ενώ δημιουργεί και ένα πιο ενδιαφέρον αποτέλεσμα.

Μία ακόμα καλή ιδέα θα ήταν να στερεώσετε το κινητό σας κάπου και να χρησιμοποιήσετε τον χρονοδιακόπτη για να τραβηχτεί η φωτογραφία μόνη της μετά από μερικά δευτερόλεπτα, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να πατήσετε το κουμπί της λήψης, το οποίο θα ταρακουνούσε τη συσκευή με αποτέλεσμα να μειωθεί η ευκρίνεια της εικόνας.

Αν έχετε μία κάμερα και ένα τρίποδο, χρησιμοποιήστε επίσης ένα καλώδιο απομακρυσμένης απελευθέρωσης του κλείστρου ή το χρονόμετρο καθυστέρησης δύο δευτερολέπτων για να απελευθερώσετε το κλείστρο. Αυτό αποτρέπει το κούνημα της κάμερας όταν πατάτε το κουμπί. Σας επιτρέπει όχι μόνο να αυξήσετε το μέγεθος του φεγγαριού στο κάδρο, αλλά να λάβετε όλη τη λεπτομέρεια μέσα σε αυτό, ενώ διατηρείτε την εικόνα όσο το δυνατόν πιο ευκρινή.