Οι δόσεις ιατρικής ακτινοβολίας με τη μέθοδο B.E.R.T

στις

JohnCameronJohn Cameron ( 1922-2005 )

Οι Διεθνείς Οργανισμοί Ακτινοπροστασίας υλοποιώντας την ιδέα του Καθηγητή Ιατρικής Φυσικής John R. Cameron (1922-2005) πρότειναν την εφαρμογή της μεθόδου B.E.R.T. (Background Equivalent Radiation Time) για να κατανοεί εύκολα ο ασθενής τι σημαίνει δόση ακτινοβολίας που απορρόφησε ο οργανισμός του. Η μέθοδος αυτή συγκρίνει την αναπόφευκτη δόση ακτινοβολίας που απορροφούμε όλοι  από το φυσικό περιβάλλον μόνο και μόνο επειδή υπάρχουμε με την δόση ακτινοβολίας που απορροφούμε ως ασθενείς επειδή υποβληθήκαμε σε μία ακτινική εξέταση.

 

dose-rays

Ας σημειωθεί ότι από την φύση του επιδιωκόμενου σκοπού (ενημέρωση και κατευνασμός του άγχους του ασθενούς) αλλά και του γεγονότος ότι οι τιμές των πινάκων είναι συγκερασμός μετρήσεων από πολλές μονάδες, νεώτερης και παλαιότερης τεχνολογίας) μία έστω και πολύ χονδροειδής προσέγγιση της τιμής B.E.R.T., δεν αλλοιώνει ουσιαστικά την πραγματικότητα. Οι επαγγελματίες υγείας γνωρίζουν για παράδειγμα ότι μία αξονική τομογραφία θώρακος αντιστοιχεί σε όρους ακτινικού κινδύνου από 300 έως και 500 απλές ακτινογραφίες θώρακος. Οποιαδήποτε και να είναι η πραγματική αντιστοιχία, δεν αναιρείται το γεγονός ότι η αξονική τομογραφία είναι “ίση” με εκατοντάδες ακτινογραφίες.

Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις δημιουργήθηκε ο πιο πάνω πίνακας. Για διευκόλυνση του αναγνώστη, ως μέτρο σύγκρισης στην τρίτη στήλη έχει επιλεγεί η ακτινογραφία θώρακος, καθώς είναι η πλέον συχνή εξέταση.

του Κώστα Κάππα, καθηγητής Ιατρικής Φυσικής – Ακτινοφυσικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και του Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας   Πηγή