Οι άνθρωποι της πρώιμης νεολιθικής εποχής στην Βρετανία ήρθαν από το Αιγαίο

στις

Πριν από περίπου 6.000 χρόνια, ένα κύμα αγροτών από τις ακτές του Αιγαίου,ταξίδεψε στην ηπειρωτική Ευρώπη, και αφού τριγύρισε σε όλη τη Μεσόγειο έπειτα έφτασε στη Βρετανία όπου πυροδότησε την έλευση της γεωργίας στο νησί. Στους αιώνες που πέρασαν, σχεδόν αντικατέστησαν τον εγγενή «βρετανικό» πληθυσμό των κυνηγών-συλλεκτών της τροφής.

Cheddar ManΑριστερά: Ο Cheddar Man, ένα παράδειγμα ανθρώπου στη μεσολιθική Βρετανία. Δεξιά: 3D ανακατασκευή της Whitehawk Γυναίκας 5.600 χρόνια πριν στη Βρετανία. Οι Βρετανοί της Μεσολιθικής εποχής είχαν σκοτεινό δέρμα και μπλε μάτια

Μια νέα μελέτη ανέλυσε το αρχαίο DΝΑ δεκάδων ανθρώπων που ζούσαν στη Βρετανία μεταξύ του 8500 π.Χ. και του 2500 π.Χ., έξι από τους οποίους ήταν κυνηγοί-συλλέκτες τροφής (που χρονολογούνται από 11.600-6.000 χρόνια πριν), και 47 Νεολιθικοί αγρότες (που χρονολογούνται από 6.000 έως 4.500 χρόνια πριν). Ένας από αυτούς τους σκελετούς ήταν ο Cheddar Man , ο παλαιότερος σχεδόν πλήρης ανθρώπινος σκελετός που βρέθηκε στη Βρετανία.

Τα γενετικά στοιχεία δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού κυνηγών-συλλεκτών της Βρετανίας αντικαταστάθηκε από αγρότες που έχουν καταγωγή από την ακτή του Αιγαίου, η γενετική σύνθεση του οποίου πλησιάζει περισσότερο τον σημερινό πληθυσμό στην Ισπανία και την Πορτογαλία. 

Και το πιο σημαντικό, δεν άφησαν απλώς ένα γενετικό αποτύπωμα στη Βρετανία. Έφεραν μαζί τους μεθόδους προηγμένης γεωργίας που άλλαξε το παιχνίδι, καθώς και άλλες σημαντικές πολιτιστικές πρακτικές, όπως νέες ταφικές τελετές, κεραμικά και μνημεία. Η γεωργία αρχικά χρονολογείται στη Βρετανία πριν από περίπου 6.000 χρόνια. Πριν από αυτό οι άνθρωποι τρέφονταν με το κυνήγι, το ψάρεμα και τη συγκομιδή έτοιμων τροφών. 

stonehenge

Το μνημείο Stonehenge κτίστηκε από Βρετανούς πριν 5.500 χρόνια

«Η μετάβαση στη γεωργία σηματοδοτεί μία από τις σημαντικότερες τεχνολογικές καινοτομίες στην ανθρώπινη εξέλιξη … Για πάνω από 100 χρόνια οι αρχαιολόγοι έχουν συζητήσει εάν μεταφέρθηκαν στη Βρετανία από μετανάστες ηπειρωτικούς αγρότες ή υιοθετήθηκαν από τοπικούς κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες», εξήγησε στη μελέτη του ο Mark Thomas, καθηγητής Γενετικής, Εξέλιξης & Περιβάλλοντος στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου.

«Η μελέτη μας υποστηρίζει ένθερμα την άποψη ότι οι μετανάστες αγρότες εισήγαγαν τη γεωργία στη Βρετανία και αντικατέστησαν σε μεγάλο βαθμό τους ιθαγενείς πληθυσμούς κυνηγών-συλλεκτών».

Όπως και οι περισσότεροι άλλοι ευρωπαίοι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες, οι αυτόχθονες Βρετανοί της Μεσολιθικής εποχής είχαν σκοτεινό δέρμα και μπλε μάτια. Αυτά τα γονίδια καταστράφηκαν αμέσως μετά την άφιξη των αγροτών του Αιγαίου, υποδεικνύοντας ότι ο γηγενής πληθυσμός ήταν σχετικά μικρός και γρήγορα αναμείχθηκε με τους νέους πληθυσμούς. Οι πληθυσμοί των ηπειρωτικών αγροτών είχαν επίσης τη δική τους μακρά και ακανθώδη γενετική κληρονομιά. Στο ταξίδι τους από το Αιγαίο, επεκτάθηκαν κατά μήκος της Μεσογείου και του Ρήνου-Δούναβη στη σύγχρονη Γερμανία, παίρνοντας ιδέες και γονίδια στην πορεία.

Εάν η μελέτη αυτή αποδείξει κάτι, δείχνει ότι η ιστορία της μετανάστευσης και της γενετικής κληρονομιάς, στην Ευρώπη και πέρα ​​από αυτήν, είναι πολύ πιο συνυφασμένη και πολύπλοκη που συχνά φανερώνεται.

Πηγή

Advertisements