Ερευνητές θέλουν να χρησιμοποιήσουν λέιζερ για να φέρουν εξωγήινους στη Γη

στις

Οι επιστήμονες θέλουν να κατασκευάσουν ένα λέιζερ που θα μπορούσε να καθοδηγήσει έναν εξωγήινο πολιτισμό στον πλανήτη μας. Μια νέα ερευνητική εργασία από έναν μεταπτυχιακό φοιτητή του ΜΙΤ επισημαίνει ότι η ανθρωπότητα θα μπορούσε να κατασκευάσει ένα λέιζερ υπέρυθρων ακτίνων που θα μπορούσε να είναι τόσο θερμές και φωτεινές, ώστε να προσελκύσει εξωγήινους που έχουν στόχο να αποικίσουν σε κοντινούς μας πλανήτες. Ο Τζέιμς Κλαρκ, ο συγγραφέας της εργασίας, αναφέρει πως αυτή η καινοτομία «θα μπορούσε να έχει επιτυχία».

existinglaseΜια μελέτη στο MIT προτείνει ότι λέιζερ πάνω στη Γη θα μπορούσε να εκπέμψει σαν ένας φάρος αρκετά ισχυρός για να προσελκύσει την προσοχή ακόμα και 20.000 έτη φωτός μακριά

«Ακούγεται δύσκολο εγχείρημα, αλλά όχι αδύνατο», συνεχίζει. «Τα είδη των λέιζερ και των τηλεσκοπίων που κατασκευάζονται σήμερα μπορούν να παράγουν ένα ανιχνεύσιμο σήμα, έτσι ώστε ένας αστρονόμος ενός ξένου πολιτισμού να μπορεί να κοιτάξει τον πλανήτη μας και να δει αμέσως κάτι ασυνήθιστο για το φάσμα του»

Ένα τέτοιο σήμα θα μπορούσε να ανιχνευθεί από ξένους αστρονόμους που πραγματοποιούν μια συνοπτική έρευνα του τμήματος του Γαλαξία μας – ειδικά αν αυτοί οι αστρονόμοι ζουν σε κοντινά συστήματα, όπως κοντά στο Proxima Centauri, το πλησιέστερο αστέρι στη Γη, ή το TRAPPIST-1, 40 έτη φωτός μακριά που φιλοξενεί επτά εξωπλανήτες, τρεις από τους οποίους είναι δυνητικά κατοικήσιμοι. Αν το σήμα εντοπιστεί από κάποιο από αυτά τα κοντινά συστήματα, σύμφωνα με τη μελέτη, το ίδιο λέιζερ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να στείλει ένα σύντομο μήνυμα με τη μορφή παλμών παρόμοιο με τον κώδικα Morse.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο The Astrophysical Journal , προειδοποιεί ότι η πιθανότητα επαφής είναι χαμηλή με τη τρέχουσα τεχνολογία, αλλά η πρόοδος τα  επόμενα χρόνια θα μπορούσε να την καταστήσει δυνατή. 

Στην έρευνα σημειώνεται ότι ένα λέιζερ με ισχύ 1 έως 2 μεγαβάτ, που προέρχεται από ένα τηλεσκόπιο μήκους τουλάχιστον 100 ποδιών στοχεύοντας στο διάστημα, θα μπορούσε να προσελκύσει την προσοχή άλλων πολιτισμών μέχρι και 20.000 ετών φωτός μακριά από τη Γη.

Παρά τον ενθουσιασμό της κατασκευής ενός τέτοιου εγχειρήματος , υπάρχουν εγγενή προβλήματα ασφαλείας, είπε ο Clark, συμπεριλαμβανομένης της εγγενής δύναμης που πηγάζει από το λέιζερ 

Μια προσπάθεια, πάντως, αυτής της φιλόδοξης ιδέας, δεν πρόκειται να βλάψει κανέναν. Ούτε τους «ντόπιους», ούτε τους «ξένους».

Πηγή, Phys. org

Advertisements