Η κορυφαία επιστημονική είδηση για το 2017 είναι για 2η χρονιά τα βαρυτικά κύματα

στις

Στην επιστήμη, η πρόοδος σπάνια έρχεται με παρόμοιο τρόπο. Λοιπόν, τώρα, έρχεται επί δύο συνεχόμενα χρόνια.  Η πρώτη άμεση ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων, η κορυφαία ιστορία το 2016, ξεκίνησε από ένα είδος οραματισμού της αστρονομίας με σκοπό να ξεκλειδώσει κάποια – ανυπόστατα μέχρι τότε – μυστικά του κόσμου. Η κορυφαία είδηση του 2017, είναι μια σύγκρουση δύο άστρων νετρονίων, που δεν είχαμε δει ποτέ, και η οποία επικύρωσε αμέσως μερικές θεωρίες στη φυσική και σκότωσε άλλες. Και έτσι αυτός ο νέος τρόπος για να διερευνηθούν τα κοσμικά μυστήρια κερδίζει πάλι την κορυφαία διάκριση φέτος στο Science News.

neutronstars_crash-gravitonial-waves

Σε ένα γαλαξία 130 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, δύο αστέρια νετρονίων συγκρούστηκαν. Και τα κάθε είδους παρατηρητήρια έπιασαν τόσο τα επακόλουθα βαρυτικά κύματα όσο και τις ακτινοβολίες που ελευθερώθηκαν.

neutronstars

Τα δύο παρατηρητήρια LIGO και VIRGO χρησιμοποίησαν βαρυτικά κύματα για να περιορίσουν την περιοχή (λευκές γραμμές), όπου τα δύο αστέρια νετρονίων συγκρούστηκαν. Το διαστημικό τηλεσκόπιο Fermi της NASA ανίχνευσε ακτίνες γάμμα από την περιοχή που περιγράφεται με κίτρινο χρώμα. Το ορατό φως από τη σύγκρουση επέτρεψε στους επιστήμονες να εντοπίσουν τον γαλαξία NGC 4993 (κόκκινη κουκκίδα).

Δείτε και την κορυφαία είδηση του 2017 ξανά και εδώ

Advertisements