Η πράσινη επανάσταση είναι σε εξέλιξη

στις

Ένα «green bang» είναι σε εξέλιξη με κάποιους ειδικούς να εκτιμούν ότι διανύουμε τον τελευταίο αιώνα των ορυκτών καυσίμων. Και αυτό παρότι σήμερα το 86% της ενέργειας σήμερα προέρχεται από ορυκτά καύσιμα.  Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Παρότι το 2015 μόλις το 4% της ηλεκτρικής ενέργειας προήρθε από ΑΠΕ (ηλιακή και αιολική ενέργεια) και λιγότερο από το 1% των αυτοκινήτων ήταν ηλεκτρικά ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνουν είναι εντυπωσιακός.green

Οι πωλήσεις στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αυξάνουν με ρυθμό 42% δηλαδή οκτώ φορές υψηλότερες από την αγοράς. Στα αιολικά η αγορά τρέχει με 9% και στα ηλιακά πάνελ με 30%, ποσοστά που ξεπερνούν κατά πολύ τις προβλέψεις.

Συνολικά 146 χώρες, τριπλάσιες απ’ ότι πριν λίγα χρόνια έχουν εμπλακεί στην προσπάθεια επέκτασης των ΑΠΕ και οι εταιρείες τρέχουν να καλύψουν την αγορά.

Ποια χώρα οδηγεί σήμερα τις εξελίξεις; Η Κίνα.

Στη δεύτερη οικονομία του πλανήτη είναι σήμερα εγκατεστημένο το 33% του δυναμικού στην αιολική ενέργεια και το 25% στην ηλιακή. Τέσσερις στους δέκα μεγαλύτερους κατασκευαστές ανεμογεννητριών και έξι από τους δέκα μεγαλύτερους στο χώρο των ηλιακών πάνελ προέρχονται από την χώρα. Στην Κίνα πέρυσι πωλήθηκαν περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα απ’ ότι σε όλο τον υπόλοιπο πλανήτη.

Κλειδί για τις εξελίξεις είναι οι φυσικά… οι τιμές. Σε επτά χρόνια το κόστος των ηλιακών πάνελ μειώθηκε κατά 80%, ενώ στα αιολικά κατά 30%.

Οι εκτιμήσεις μιλούν για ακόμα ταχύτερη επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς, πέραν των παραπάνω μια επανάσταση ετοιμάζεται και στον χώρο των μπαταριών, ένα κρίσιμο στοιχείο για τις ΑΠΕ.

Προηγούμενες ενεργειακές επαναστάσεις χρειάστηκαν 50-60 χρόνια. Κάποιοι εκτιμούν ότι τώρα οι εξελίξεις θα τρέξουν πολύ γρηγορότερα.

Advertisements