Παναγιώτης Αρτεμιάδης: Στόχος του ο έλεγχος των ρομπότ με τη σκέψη

στις

Ο Παναγιώτης Αρτεμιάδης είναι Καθηγητής στη Σχολή Μηχανολογίας και Αεροδιαστημικής στην Αριζόνα και Διευθυντής του Εργαστηρίου Human-Oriented Robotics and Control (HORC). Πρόσφατα παρουσίασε το πρότζεκτ του που έχει να κάνει με το πώς ένας άνθρωπος μπορεί να ελέγξει πολλαπλά ρομπότ με το μυαλό του. Στην πραγματικότητα αναπτύσσει τεχνολογία που θα επέτρεπε σε ένα πιλότο της Αεροπορίας να ελέγξει έναν ολόκληρο «στόλο» από drones χρησιμοποιώντας το μυαλό του.

SEMTE-Artemiadis-Lab-6999w

Ο χειριστής φοράει ένα καπέλο εφοδιασμένο με 128 ηλεκτρόδια, το οποίο είναι συνδεδεμένο  σε έναν υπολογιστή. Η συσκευή καταγράφει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, όταν ο χειριστής μετακινεί ένα χέρι ή σκέφτεται κάτι, ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου ανάβουν.

“Μπορώ να δω αυτή την εγκεφαλική δραστηριότητα από έξω. Στόχος μας είναι να αποκωδικοποιήσουμε αυτή τη δραστηριότητα για τον έλεγχο των μεταβλητών για τα ρομπότ. Αν ο χρήστης σκέφτεται τη μείωση της συνοχής μεταξύ των drones, της διασποράς τους δηλαδή, ξέρουμε ποιο μέρος του εγκεφάλου ελέγχει αυτή τη σκέψη» δήλωσε ο Παναγιώτης Αρτεμιάδης.

Ένας πιλότος μπορεί να οδηγήσει μια ομάδα από ιπτάμενα drones ή επίγεια οχήματα να κινηθούν σε συγκεκριμένη κατεύθυνση, να απλωθούν σε μια ευρύτερη περιοχή ή να περικυκλώσουν ένα συγκεκριμένο στόχο. Μέχρι στιγμής, ένα υποκείμενο έχει καταφέρει να ελέγξει μέχρι τέσσερα drones στο εργαστήριο, σύμφωνα με τον Έλληνα ερευνητή.

dronesΤο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έχει σημειώσει πρόοδο στον έλεγχο από το μυαλό αυτόνομων και μη επανδρωμένων σμήνους drones, με στόχο πλήρους ελέγχου το 2020

“Έχουμε ένα σύστημα σύλληψης της κίνησης, το οποίο ξέρει που είναι οι άκρες του drone και αλλάζουμε την απόστασή τους, και αυτό είναι όλο. Μέχρι τέσσερα μικρά ρομπότ, μερικά από τα οποία πετούν, μπορεί να ελεγχθούν με διεπαφές εγκεφάλου. Τα χειριστήρια δεν λειτουργούν, επειδή μπορούν να ελέγχουν μόνο ένα σκάφος τη φορά. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι συλλογικά με ένα joystick. Αν θέλετε να συρρέουν γύρω από μια περιοχή και να διαφυλάξετε αυτή την περιοχή, δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό.” τονίζει ο Αρτεμιάδης. Για να τα μετακινήσετε, ο χειριστής παρακολουθεί μια οθόνη και σκέφτεται τα drones να εκτελούν διάφορες κινήσεις.

Ο στόχος για τα επόμενα δυο χρόνια είναι να δημιουργηθεί μια υβριδική ομάδα που θα αποτελείται από επίγεια οχήματα, κινητά ρομπότ και εναέρια οχήματα που θα συνεργάζονται μεταξύ τους. Τώρα οι επιστήμονες, με την καθοδήγηση του Αρτεμιάδη, ελέγχουν τρία με τέσσερα ρομπότ. Θέλουν να το πετύχουν αυτό με δεκάδες, ακόμα και εκατοντάδες ρομπότ.

Το πρότζεκτ του Αρτεμιάδη υπηρετεί τις αυξανόμενες ανάγκες της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ που θέλει πιο ανεπτυγμένη «ανάμειξη στη λήψη αποφάσεων από ανθρώπους και μηχανές», όπως περιγράφεται από το γραφείο επιστημονικής έρευνας της αμερικανικής πολεμικής Αεροπορίας (AFOSR). Ο Αρτεμιάδης κέρδισε μια υποτροφία 360.000 δολαρίων από το Πρόγραμμα Νέων Ερευνητών της αμερικανικής πολεμικής Αεροπορίας, που ψάχνει για νέους επιστήμονες και μηχανικούς «που δείχνουν ιδιαίτερη ικανότητα και ελπίδα στη διεξαγωγή βασικής έρευνας» που θα βοηθήσει στο να αντιμετωπιστούν οι τεχνολογικές προκλήσεις της πολεμικής αεροπορίας. Το πρότζεκτ του ήταν μόλις ένα από τα 42 που επιλέχθηκαν ανάμεσα σε περισσότερες από 230 προτάσεις που συναγωνίστηκαν για την υποτροφία.

Πριν το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα ο Αρτεμιάδης ήταν μετα-διδακτορικός συνεργάτης στο Εργαστήριο Βιο -Μηχανικής και Ανθρώπινης Αποκατάστασης Newman, του τμήματος Μηχανολογίας, στο ΜΙΤ. Πήρε το διδακτορικό του στη Μηχανολογία από το ΕΜΠ, όπου και εργάστηκε στο Εργαστήριο Συστημάτων Ελέγχου με τον Καθηγητή Κυριακόπουλο. Πήρε επίσης το πτυχίο του στο ίδιο Πανεπιστήμιο, από το 1998 ως το 2003.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέρονται επικεντρώνονται στη ρομποτική, τα συστήματα ελέγχου, την αναγνώριση συστημάτων, τα εγκεφαλικά interfaces, τη ρομποτική αποκατάσταση, τη νευρο-ρομποτική, την ορθωτική, τη μηχανοηλεκτρονική και την αλληλεπίδραση ανθρώπων-ρομπότ.

artemiadisΟ Αρτεμιάδης έχει ασχοληθεί με τις διεπαφές εγκεφάλου προς μηχανές από τότε που ολοκλήρωσε το διδακτορικό του το 2009 και ειδικότερα με τις νευρικές διεπαφές με ρομποτικά χέρια και μπράτσα.

“Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2-3 δεκαετιών έχει υπάρξει εκτεταμένη έρευνα για την ενιαία διεπαφή εγκεφάλου – μηχανής, όπου μπορείτε να ελέγξετε ένα μόνο μηχάνημα», είπε.

Πριν από μερικά χρόνια, είχε την ιδέα να πάει σε πολλά μηχανήματα. Είναι μέρος μιας τάσης στη ρομποτική και την εξερεύνηση του διαστήματος: Αντί να φτιάξεις ένα τεράστιο ακριβό μηχάνημα ή αεροπλάνο ή διαστημικά οχήματα, οι ερευνητές φτιάχνουν πολλά μικρά και φθηνά.

“Αν χάσεις τα μισά από αυτά, δεν έχει τόση σημασία»διευκρινίζει ο ερευνητής.

Τον Αύγουστο του 2014 ο Αρτεμιάδης κέρδισε το βραβείο DARPA, τον Ιανουάριο του 2014 κέρδισε το βραβείο επιστημονικής έρευνας της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, και τον Απρίλιο του 2013 επιλέχθηκε στο κορυφαίο 5% του εκπαιδευτικού προσωπικού της σχολής Μηχανολογίας Ira A. Fulton.

Advertisements