Γιώργος Παξινός: Ο χαρτογράφος του ανθρώπινου εγκεφάλου

στις

Ο Γιώργος Παξινός είναι παγκοσμίως γνωστός για τη χαρτογράφηση του εγκεφάλου και έχει λάβει πλήθος τιμητικών διακρίσεων. Είναι καθηγητής νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ και απόφοιτος του Μπέρκλεϊ. Πριν από την μετάβασή του στην Αυστραλία, έκανε μεταπτυχιακά στο πανεπιστήμιο McGill στον Καναδά και εργάστηκε στο πανεπιστήμιο Yale. Έχει τιμηθεί με 9 κορυφαία διεθνή βραβεία για την προσφορά του όλα αυτά τα χρόνια και δυστυχώς οι περισσότεροι Έλληνες δεν τον γνωρίζουν καθόλου.

paxinos5

Κατάγεται από την Ιθάκη όπου γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 1944 και μικρός ονειρευόταν να γίνει καπετάνιος για να οργώνει τις θάλασσες και να χαράζει ρότα πάνω σε έναν χάρτη.  Κατέληξε όμως το 1973 ακολουθώντας τη ρότα της ζωής του, στο Πανεπιστήμιο του Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σύδνεϋ σαν καθηγητής.

«Από το γυμνάσιο είχα την επιμονή να μελετήσω και αν ήταν ένας τοίχος θα μπορούσα να περάσω μέσα απ’ αυτόν για να βρω τι κρύβεται από πίσω για να το μελετήσω. Έχω περιέργεια και αυτό δεν είναι μόνο δικό μου χαρακτηριστικό, όλοι οι επιστήμονες το έχουμε. Μ’ αρέσει να ψάχνω για τις σχέσεις μεταξύ των πραγμάτων».

«Ήταν ο πόλεμος του Βιετνάμ τότε, το 1968 όταν τελείωσα τις σπουδές μου και η Αμερική ήθελε να πάω να πολεμήσω εναντίον του Χο Τσιι Μινχ, αλλά εγώ υποστήριζα το Χο Τσι Μινχ και έφυγα και πήγα στον Καναδά, όπου έκαμα το διδακτορικό μου στην Ψυχολογία» λέει καθώς αποκαλύπτει το ασυμβίβαστο του χαρακτήρα του.

eikonaΈνα μυθιστόρημα που οι ήρωές του ταξιδεύουν σε τέσσερις ηπείρους με σκοπό την εύρεση της ταυτότητάς τους.Πώς αξίες όπως η Αγάπη, η Πίστη, η Συγχώρεση και η Ελευθερία μπορούν να αλλάξουν τις ζωές τους; Ποια τα όρια της επιστήμης και του νου; Μπορεί ο άνθρωπος να συμφιλιωθεί με τη φύση; «Η αγάπη μένει όταν τα λουλούδια πέφτουν στο χώμα».

Οι εργασίες του στη νευρολογία και νευροπαθητική, οδήγησαν στην καταπολέμηση του Πάρκινσον και του Αλτσχάϊμερ. Ο Γιώργος Παξινός έως τώρα έχει φτιάξει δύο χάρτες του ανθρώπινου εγκεφάλου, έναν του στελέχους και έναν του υπόλοιπου εγκεφάλου. Οι έρευνες όμως συνεχίζονται, καθώς δεν έχουν γίνει οι βασικές μελέτες για τον φλοιό του εγκεφάλου.

Είναι ο συγγραφέας του «The rat brain in stereotaxic coordinates», (Ο Εγκέφαλος του Αρουραίου σε Στερεοταξικές ορίζουσες), το οποίο κατατάσσεται στην 10η θέση στον κατάλογο των πενήντα πιο δημοφιλών επιστημονικών συγγραμμάτων σε όλο τον κόσμο. Επίσης, έχει γράψει 38 βιβλία για τη δομή του ανθρώπινου εγκεφάλου αλλά και των ζώων.

Είναι πρόεδρος της Εταιρείας Νευροεπιστήμης της Αυστραλίας, μέλος της Αυστραλιανής Ακαδημίας Επιστημών (FAA), της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών της Αυστραλίας (FASSA) και του Εθνικού Συμβουλίου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (NHMRC) της Αυστραλίας.

paxinosΟ Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος έδωσε το βραβείο για το «Καλύτερο εικονογραφημένο βιβλίο» του 2015 στον «Άτλαντα του ανθρώπινου εγκεφάλου», την τέταρτη έκδοση του συγκεκριμένα, τον οποίο έχουν συγγράψει ο Juergen Mai, το Milan Majtanik, και ο Γιώργος Παξινός. Η πρώτη έκδοση του βιβλίου έλαβε το βραβείο Αριστείας για τις εκδόσεις Ιατρικής Επιστήμης από την Ένωση Αμερικανών Εκδοτών το 1997.

Είναι επίσης, AO (Officer in the General Division of the Order of Australia for Service to Neuroscience), Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών,  Επίτιμος Πρόεδρος στην Σχολή Ψυχολογίας του City Unity College Αθηνών και συντάκτης διεθνών επιστημονικών περιοδικών με κριτές.

Για την σημερινή κρίση στην Ελλάδα λέει: «Δεν έχουμε τώρα καλές δημόσιες σχέσεις στο εξωτερικό. Είμαστε ένα κράμα αίγλης και αθλιότητας. Δεν μπορούμε να τα αποδώσουμε όλα στους ξένους που μας βρήκαν εμάς και μας εκμεταλλευτήκαν, γιατί είμαστε κι εμείς βλάκες, που αφήσαμε να υπογραφούν συνθήκες και ζητήματα που είμαστε εκτεθειμένοι στη συνέχεια να είμαστε είλωτες των τραπεζών κλπ. Ξέρετε, η Ελλάδα δεν μπορεί να προσφέρει πλούτο στο λαό της αλλά μπορεί να προσφέρει ποιότητα ζωής. Και αυτή τη στιγμή "ο ισχυρός νικά"».

Advertisements