«Βέλγος» ο πρόγονος όλων των Ευρωπαίων

στις

Όλοι οι Ευρωπαίοι προέρχονται από τους πρώτους ανθρώπους που ζούσαν κατά τη διάρκεια της Εποχής των Παγετώνων στην περιοχή που σήμερα υπάρχει το Βέλγιο, σύμφωνα με σχετική μελέτη.

european-interkcol

Οι πρώτοι σύγχρονοι άνθρωποι έφτασαν στο έδαφος της Ευρώπης 45.000 χρόνια πριν και από αυτόν τον πληθυσμό προέρχονται οι κάτοικοι της ηπείρου. Όμως, πριν από 14.000 χρόνια, μία δεύτερη ομάδα ανθρώπων μετανάστευσε στην Ευρώπη ακολουθώντας το «δρόμο του Αιγαίου».

Οι σύγχρονοι Ευρωπαίοι μπορούν να εντοπίσουν την καταγωγή τους σε έναν ιδρυτικό πληθυσμό, γνωστό ως πολιτισμός Aurignacian. Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτή η ομάδα των ανθρώπων ζούσε στην βορειοδυτική Ευρώπη πριν από 35.000 χρόνια. Ωστόσο, ο πληθυσμός αυτός μετατοπίστηκε όταν μια άλλη ομάδα πρώιμων ανθρώπων, οι Gravettian, μετανάστευσαν στην Ευρώπη 33.000 χρόνια πριν.

Στη μελέτη «Η γενετική ιστορία της Εποχής των Παγετώνων της Ευρώπης», που δημοσιεύτηκε στο Nature στις 2 Μαΐου αποκαλύπτονται, επίσης, νέα στοιχεία και για τη φυσιολογία των ανθρώπων της Εποχής των Παγετώνων, καθώς οι ερευνητές ανέλυσαν 51 δείγματα DNA από σκελετούς 40.000 ετών.

Σύμφωνα με τα όσα καταδεικνύουν τα ευρήματα της μελέτης, οι Ευρωπαίοι της εποχής των παγετώνων είχαν σκούρο δέρμα και καστανά μάτια. Τα μπλε μάτια εμφανίστηκαν πριν από 14.000 χρόνια το πολύ, ενώ το χλωμό δέρμα εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την ήπειρο περίπου 7.000 χρόνια πρι

Πηγή

Advertisements