Διάλεξη της Hélène Courtois στο Μέγαρο: Πού βρισκόμαστε μέσα στο Σύμπαν

στις

Η αστροφυσικός Hélène Courtois, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Λυών, εγκαινιάζει τον καινούργιο κύκλο διαλέξεων του CNRS, ο οποίος διοργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στις 21 Απριλίου ώρα 19.00 και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας,το CNRS και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

laniakeaO Γαλαξίας μας, μαζί με περίπου 100.000 άλλους γαλαξίες, ανήκει στο ίδιο γιγάντιο σμήνος γαλαξιών, που ονομάστηκε Λιανακέα. Έχει διάμετρο περίπου 520 εκατ. ετών φωτός ή σχεδόν 5×1021 χιλιόμετρα [Λανιακέα: το υπερσμήνος γαλαξιών στο οποίο ανήκουμε]

Η Hélène Courtois, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής της Λυών (Université Claude Bernard Lyon 1 / CNRS) έγινε παγκοσμίως γνωστή όταν, με τη διεθνή ομάδα που διευθύνει,ανακάλυψε τα σύνορα του συγκροτήματος γαλαξιών, μέσα στο οποίο ζούμε. Ονομάστηκε«Λανιακέα», όνομα χαβανέζικης προέλευσης που σημαίνει «Απροσμέτρητος Ουρανός». Η πολύ σπουδαία αυτή ανακάλυψη προέκυψε έπειτα από μια αναζήτηση του Great Attractor (Μέγα Ελκυστή), μια ομαδική έρευνα που διήρκεσε πάνω από 20 χρόνια.

Στις 4 Σεπτεμβρίου 2014, η Λανιακέα ήταν στο εξώφυλλο του διάσημου περιοδικού Nature. Το άρθρο έχει διαβαστεί πάνω από 20.000 φορές από επιστήμονες. Ενώ το βίντεο για το ευρύ κοινό που έχει ανέβει στο youtube, έγινε, μέσα σε έναν μήνα, το νούμερο 1 βίντεο επιστημονικού περιεχομένου, με 3,5 εκατ. προβολές μέχρι σήμερα.

Στη διάλεξή της, η Hélène Courtois θα εξηγήσει πως η ανακάλυψη αυτή ανέτρεψε τις μέχρι τώρα θεωρίες για τους γαλαξίες με τη βοήθεια μιας καινούργιας τεχνικής «χαρτογράφησης» των γαλαξιών και θα μας βοηθήσει να απαντήσουμε στις βασικές ερωτήσεις: Ποιοί είμαστε, πού πηγαίνουμε και τελικά από πού προερχόμαστε;

Εισαγωγή: Κανάρης Τσίγκανος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Ταυτόχρονη μετάφραση   Ελεύθερη είσοδος με δελτία προτεραιότητας

Πηγή και Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

Advertisements