Ένα φωτεινό υπόστρωμα του νυχτερινού ουρανού: Airglow

στις

Τον Απρίλιο του 2014, ο φωτογράφος Jeff Dai απαθανάτισε με το φωτογραφικό του φακό την εικόνα του νυχτερινού ουρανού πάνω από το Θιβέτ, μετά από μερικές ισχυρές καταιγίδες που είχαν σημειωθεί στο Μπαγκλαντές.airglow_b1

Στη φωτογραφία αυτή, που βλέπετε παρακάτω, οι πολύχρωμοι σχηματισμοί στο νυχτερινό ουρανό φαίνεται να σχηματίζουν μια σπείρα φωταύγειας.

sky1

Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως "airglow".

Το εντυπωσιακό αυτό ουράνιο φαινόμενο (που ονομάζεται επίσης "nightglow") είναι στην ουσία ένα πολύ ασθενές φως που παρατηρείται σε μια πλανητική ατμόσφαιρα. Στην περίπτωση της ατμόσφαιρας της Γης, το οπτικό αυτό φαινόμενο κάνει το νυχτερινό ουρανό να μην είναι ποτέ εντελώς σκοτεινός, ακόμη κι όταν "αφαιρείται" η επίδραση των άστρων και της διάχυσης του ηλιακού φωτός.

"Το ασυνήθιστο αυτό σχήμα δημιουργείται από ατμοσφαιρικά κύματα βαρύτητας, που προκαλούν περιοχές εναλλασσόμενης πίεσης αέρα, οι οποίες αυξάνονται όσο ανεβαίνουμε σε ύψος και όσο η πυκνότητα του αέρα ελαττώνεται" εξηγεί η NASA, η οποία επέλεξε πρόσφατα τη φωτογραφία του Dai ως "αστρονομική φωτογραφία της ημέρας".

Το φως και το χρώμα, που παράγεται κατά τη διάρκεια του φαινομένου αυτού, είναι το αποτέλεσμα μιας χημικής αντίδρασης που συντελείται περίπου 90 χιλιόμετρα ψηλά στον ουρανό, γράφει η Lauren F. Friedman στο Business Insider.

"Οι χημικές αντιδράσεις προκαλούν την παραγωγή φωτός, όπως σε ένα “ραβδί λάμψης” (glow stick)" εξήγησε ο Bob Keesee από το πανεπιστήμιο του Albany, σχολιάζοντας μία άλλη φωτογραφία που αποτύπωνε το φυσικό αυτό φαινόμενο.

Ενώ το Βόρειο Σέλας είναι ορατό μόνο από συγκεκριμένα σημεία της Γης, το φαινόμενο αυτό (airglow) μπορεί να παρατηρηθεί οπουδήποτε στον κόσμο.

sky2

Στη φωτογραφία αυτή αποτυπώνεται το φαινόμενο αυτό, όπως φαίνεται από το Διάστημα. Η φωτογραφία τραβήχτηκε από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό καθώς περνούσε πάνω από την Αυστραλία.

Advertisements