Βραβείο Νόμπελ Φυσικής στο μπλε LED

στις

Η Σουηδική Ακαδημία ανακοίνωσε σήμερα την απονομή του βραβείου Νόμπελ Φυσικής για το 2014  από κοινού στους Ισάμου Ακασάκι, Χιρόσι Αμάνο και  Σούτζι Νακαμούρα για την ανακάλυψη των διόδων εκπομπής  μπλε φωτός, η οποία επέτρεψε την παραγωγή πηγών LED που εκπέμπουν φως με σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.

nobel_2014 Οι βραβευθέντες με το Νόμπελ Φυσικής 2014: Akasaki, Amano και Nakamura, για την ανακάλυψη του πρώτου γαλάζιου LED στις αρχές της δεκαετίας του 1990

Με την ανακάλυψή τους τη δεκαετία του ’90, οι τρεις επιστήμονες πυροδότησαν μία επανάσταση στην τεχνολογία λαμπτήρων. Ενώ υπήρχαν κόκκινες και κίτρινες φωτοδίοδοι για πολλά χρόνια, δίχως την ύπαρξη μπλε φωτοδιόδων η παραγωγή λευκού φωτός, το οποίο αποτελεί μία μείξη χρωμάτων, ήταν αδύνατη και ως συνέπεια ήταν αδύνατη και η  παραγωγή χρήσιμων λαμπτήρων με βάση τα LED.  Για την κατασκευή μίας διόδου που θα εξέπεμπε μπλε φως, χρειάστηκαν τρεις δεκαετίες προσπαθειών και η ευφυΐα των τριών ερευνητών που πέτυχαν εκεί που οι υπόλοιποι αποτύγχαναν.

blue-led Την εποχή της κοινής τους ανακάλυψής  ο Ακασάκι  και ο Αμάνο εργάζονταν στο πανεπιστήμιο της  Ναγκόγια στην Ιαπωνία ενώ  ο Νακαμούρα σε μία εταιρία χημικών στην πόλη Τοκουσίμα. Η ανακάλυψή τους επέτρεψε τη παραγωγή λαμπτήρων LED και άλλαξε κυριολεκτικά το τοπίο στο χώρο του φωτισμού καθώς όπως περιγράφει η Σουηδική Ακαδημία: ο 20ός αιώνας φωτίστηκε από λαμπτήρες πυρακτώσεως ενώ ο 21ος θα φωτίζεται από LEDs.

Ενώ οι λαμπτήρες με βάση τα LEDs εκπέμπουν έντονο λευκό φως, είναι πολύ φιλικότεροι προς το περιβάλλον καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια ενώ έχουν και μεγαλύτερο χρόνο ζωής από τους παραδοσιακούς λαμπτήρες  φτάνοντας  τις 100.000 ώρες ζωής, σε αντίθεση με τις 1.000 των λαμπτήρων πυρακτώσεως και τις 10.000 των λαμπτήρων φθορισμού. Η απόδοσή τους βελτιώνεται συνεχώς με τις αρτιότερες εκδόσεις τους να μπορούν σήμερα να σημειώσουν απόδοση (φωτεινότητα/ενέργεια) 16 φορές καλύτερη από αυτή των λαμπτήρων πυρακτώσεως και 70 φορές μεγαλύτερη από αυτή των λαμπτήρων φθορισμού.

led Καθώς υπολογίζεται πως το ένα τέταρτο της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας οφείλεται στο φωτισμό, η μετάβαση στους λαμπτήρες LED αναμένεται  να έχει σημαντικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, βελτιώνοντας παράλληλα και τη ζωή περισσότερων από 1.5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων οι οποίοι θα αποκτήσουν ευρύτερη πρόσβαση σε φωτισμό τα επόμενα χρόνια. 

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s