Έκλεισε το θέμα των υπερφωτεινών νετρίνων και επίσημα

στις

Τoν περασμένο Μάρτιο, η επανάληψη του πειράματος με έναν διαφορετικό ανιχνευτή ICARUS, επίσης στο Γκραν Σάσο, διέψευσε τα αρχικά αποτελέσματα δείχνοντας ότι τα νετρίνα κινούνται με την ταχύτητα του φωτός, όπως προβλέπει η θεωρία.

Και στις δύο περιπτώσεις, τα νετρίνα του πειράματος είχαν εκπεμφθεί από το CERN και έφτασαν στο Γκραν Σάσο περνώντας μέσα από 700 χιλιόμετρα εδάφους.

Τώρα, η επανάληψη των μετρήσεων με όλους τους διαθέσιμους ανιχνευτές του Γκραν Σάσο (OPERA, ICARUS, BOREXINO, LVD) επιβεβαιώνει οριστικά ότι τα νετρίνα δεν παραβιάζουν τη Γενική Σχετικότητα.

Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν από τον Σέρτζιο Μπερτολούτσι, διευθυντή Ερευνών του CERN, σε συνέδριο που πραγματοποιείται στο Κιότο της Ιαπωνίας.

Στο Κιότο ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα και από ένα πέμπτο πείραμα στον ανιχνευτή MINOS στις ΗΠΑ -και σε αυτή την περίπτωση, τα νετρίνα βρέθηκαν να υπακούν στις προβλέψεις του Αϊνστάιν.

Γιατί όμως το αρχικό πείραμα είχε δώσει αυτές τις ανορθόδοξες και λανθασμένες ενδείξεις; Η πιθανότερη αιτία είναι μια ελαττωματική σύνδεση σε καλώδιο οπτικών ινών, την οποία αναγνώρισαν οι ερευνητές τον περασμένο Μάρτιο.

Λόγω μάλιστα της ανησυχίας ότι τη φήμη του εργαστηρίου Γκραν Σάσο θα δεχόταν πλήγμα από την προκλητική αρχική ανακοίνωση, δύο επικεφαλής ερευνητές της ομάδας OPERA υποχρεώθηκαν σε παραίτηση τον περασμένο Μάρτιο.

Η υπόθεση των νετρίνων ήταν γενικά ένα ατυχές περιστατικό, το οποίο όμως έφτασε στη δημοσιότητα και έδωσε στο κοινό την ευκαιρία να παρακολουθήσει την επιστήμη εν δράσει, στη διερεύνηση μιας μη αναμενόμενης παρατήρησης.

«Έτσι προχωρά η επιστήμη» επισήμανε ο Δρ Μπερτολούτσι του CERN.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s