Παραλήρημα καταστροφολογίας για το… τέλος του κόσμου

στις

Κανονίστε να ποστάρετε ό,τι θέλετε να μοιραστείτε για τελευταία φορά και πατήστε like όπου θέλετε χωρίς ενοχή. Εξάλλου, αύριο θα επιστρέψουμε στην παλαιολιθική εποχή. Θα επιστρέψουν μυθικά πρόσωπα, εξωγήινα πλάσματα με εκδικητικές διαθέσεις και τα UFO θα αποτελέσουν ρουτίνα στον ορίζοντα. Θα σκάσει ένα τεράστιο ηφαίστειο και ένας κομήτης θα συγκρουστεί με τον πλανήτη μας, μετατρέποντάς τον σε κομματάκια του μεγέθους ενός γηπέδου μπάσκετ. Ο Μπρους Γουίλις, ο Γουίλ Σμιθ και οι υπόλοιποι προηγούμενοι σωτήρες σύσσωμοι θα επιστρατευτούν όλοι μαζί για τελευταία φορά, για να περισώσουν ό,τι μπορούν.

Αλήθεια, είναι η καταστροφολογία τόσο «ζωτική» για την ύπαρξή μας; Mάλλον ναι, αφού κάθε λίγο και λιγάκι έρχεται στο φως ένα νέο σενάριο για την καταστροφή του (εδώ βάζει ο καθένας ό,τι θέλει, όπως ηλιακού συστήματος, γης κλπ). Πόσο τρομολάγνοι είμαστε τελικά; Ποια τα σενάρια καταστροφής του πλανήτη, πώς απαντώνται και γιατί υπάρχει ακόμα κόσμος που πιστεύει ότι σε δυο περίπου χρόνια η Γη θα μεταμορφωθεί σε μιαν άμορφη μάζα και θα εκλείψει το ανθρώπινο είδος; Τι έγινε τις προηγούμενες περιπτώσεις που οι οιωνοί δεν επαληθεύθηκαν και τελικά δεν καταστραφήκαμε (ακόμα); Σε πρόσφατη αναζήτησή μας σε διάσημη μηχανή αναζήτησης στη φράση «2012, τέλος του κόσμου» στα αγγλικά, τα αποτελέσματα ήταν ούτε λίγο ούτε πολύ 11.100.000! Πολύς κόσμος υποστηρίζει ότι έρχεται το τέλος των πάντων και μάλιστα με σαφείς ισχυρισμούς. Τα σενάρια, αναρίθμητα, αλλά με ενδελεχή μελέτη του καθενός, μπορεί να διαφανεί η απόστασή τους από τη σφαίρα της φαντασίας.

Η πρόβλεψη των Μάγιας

Το πιο ευρέως γνωστό σενάριο δεν είναι άλλο από την πρόβλεψη των Μάγιας. Ο αρχαίος πολιτισμός της Κεντρικής Αμερικής, που άνθησε τον 1ο αι. μ.Χ., είναι γνωστός για τις προβλέψεις του. Ήταν γνωστοί για τις γνώσεις τους περί αστρολογίας και τα επιβλητικά κτίσματά τους ήταν άρρηκτα συνδεδεμένα με αυτές τους τι γνώσεις. Προφήτεψαν με απόλυτη ακρίβεια τις εκλείψεις αλλά και την κλιματική αλλαγή που συμβαίνει λόγω της ανθρώπινης επέμβασης. Το ημερολόγιό τους, σε πρώτη ανάγνωση, δείχνει να τελειώνει στις 21 Δεκεμβρίου 2012 και με αυτό ολόκληρη η Γη. Σύμφωνα με αρκετούς «μελετητές», το ημερολόγιό τους σταματά στις 12 Δεκεμβρίου 2012, κάπου στις 9 το βραδάκι. Μάλιστα, εκείνη την ημέρα συμπληρώνεται ο κύκλος της «Μεγάλης Μέτρησής» τους, που συμπίπτει με την πάροδο μιας περιόδου 5.125 ετών. Ο Ήλιος θα ευθυγραμμιστεί με αρκετούς πλανήτες – μεταξύ των οποίων φυσικά και η Γη και θα «κοιτάξει» κατάματα το κέντρο του Σύμπαντος. Κατά τους καταστροφολόγους, το πέρας των ημερολογιακών καταχωρήσεων θα σημάνει και το τέλος του κόσμου.

*Η αλήθεια όμως βρίσκεται κάπου στη μέση, γιατί οι Μάγιας δεν μιλούν για ημέρα καταστροφής, αλλά είναι απλά το τέλος του ημερολογίου τους.

Εξάλλου, οι προφητείες τους για την εποχή μας, ξεκινούν από έναν εικοσαετή κύκλο που ξεκινά το 1992 και αφού περνά κάποιες φάσεις, καταλήγει στο 2012, όπου η προφητεία μιλά για αλλαγή εποχής και είσοδο σε μίαν άλλη. Αυτό επιβεβαιώνει και ο Stephen Houston, ένας κορυφαίος επιστήμονας, ειδικός στη μελέτη του πολιτισμού των Μάγιας. Κάποιος μου είπε ότι όταν τελειώνει το ημερολόγιό του, απλώς πάει και προμηθεύεται ένα καινούργιο και αυτό πρέπει να κάνουν και οι Μάγιας!

Θα μας κάψει ο ήλιος

Τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί η δραστηριότητα του ήλιου και αυτό δεν μπορεί κανένας να το αμφισβητήσει. Οι εκρήξεις γίνονται ολοένα και συχνότερες και εντονότερες. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως η δραστηριότητα θα ενταθεί σταδιακά και ο πλανήτης μας θα βομβαρδίζεται από δισεκατομμύρια τόνων φορτισμένων σωματιδίων, που θα προκαλέσουν ηλιακές και ηλεκτρομαγνητικές καταιγίδες, με αποκορύφωμα το ζεστό καλοκαίρι του 2012, οπότε θα διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου. Σύμφωνα με τον καθηγητή Richard Harrison, του Rutherford Appleton Laboratory, «οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορεί να χτυπηθούν καταμεσής στο επόμενο απόγειο της ηλιακής δραστηριότητας, πράγμα που θα επηρεάσει τις τηλεπικοινωνίες και τους δορυφόρους μας».

Την τελευταία φορά που σημειώθηκε μια τόσο μεγάλη ηλιακή έκρηξη ήταν το 1859. Φυσικά τότε δεν είχαμε δορυφόρους, για να έχουμε καταγεγραμμένα τα αποτελέσματά της, αλλά πολλά τηλεγραφικά πρακτορεία στην τότε άγρια Δύση κάηκαν, ενώ οι μάρτυρες ανέφεραν πως ξαφνικά τα καλώδια από μόνα τους πήραν φωτιά. Αν και πρόκειται για πολύ σοβαρό και επιστημονικά αποδεδειγμένο σενάριο, εκείνες τις μέρες μάλλον θα ζήσουμε στιγμές υψηλού καύσωνα… Άλλωστε στην Κύπρο, «είναι μαθημένα τα βουνά απ’ τα χιόνια».

Θα καταφέρει ένας τρελός επιστήμονας να «διαλύσει» τον πλανήτη;

Πολλές φορές οι επιστήμονες έχουν κατηγορηθεί ότι «παίζουν» με το μέλλον του πλανήτη, στην προσπάθειά τους για τη νέα ανακάλυψη ή τη νέα εφεύρεση. To πείραμα του CERN, που διεξάγεται στα Γαλλο-Ελβετικά σύνορα στη Γενεύη και το τούνελ του «Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων», στα εκατό μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Γης, έχει κατηγορηθεί πολλές φορές ότι μπορεί να τινάξει στον αέρα την περιοχή. Παρά τις διαβεβαιώσεις των επιστημόνων, το super-gadget (όπως έχει χαρακτηριστεί) μπορεί να προκαλέσει μικρές μαύρες τρύπες και άλλα καταστροφικά αποτελέσματα. Η δυνατότητά του να δημιουργεί θερμοκρασίες 100.000 φορές υψηλότερες από αυτήν του πυρήνα του Ήλιου δεν μπορεί παρά να προκαλεί προβληματισμό. Οι ισχυρισμοί ότι το 2012 η ερευνητική ομάδα θα εντείνει δραστικά τη δραστηριότητα του πειράματος δίνουν και παίρνουν… Σε ένα άλλο μέρος του πλανήτη, στις 4.12.2004, η Ινδική εφημερίδα «India Daily» έγραφε σε κύριο άρθρο της: «Ένα μυστικό πρόγραμμα του Ινδικού Ερευνητικού Οργανισμού Aμύνης μπορεί να αλλάξει τον κόσμο όπως τον ξέρουμε.

«Ανυψωτήρες αντιβαρύτητας δοκιμάστηκαν στα Ιμαλάια». Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι δεν μπορούν να μιλήσουν μέχρι το 2012! Ο συντάκτης αναρωτιέται: Τι θα γίνει το 2012; Πάντως, στην περιοχή των Ιμαλαΐων γενικά παρατηρούνται συχνά φαινόμενα «μεταφυσικών δραστηριοτήτων».

*Τα σενάρια με τους τρελοεπιστήμονες και τα απόρρητα πειράματα ερευνητικών οργανισμών μάλλον είναι ακίνδυνα, αφού, όπως φαίνεται, παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας για την αποφυγή ανεπιθύμητων καταστάσεων. Οι θεωρίες συνομωσίας δίνουν και παίρνουν, αφού τα καλά κρυμμένα μυστικά μπορούν να εξάπτουν φαντασίες…

Θρησκευτικές αντιλήψεις

Η Βίβλος, αν και δεν αναφέρει πουθενά ότι το τέλος του κόσμου θα συμβεί το 2012, υποστηρίζει ότι το 2012 θα ξεκινήσει μια μεγάλη δοκιμασία για τη Γη. Αυξημένα ποσοστά σεισμών, πλημμύρες, αρρώστιες, πόλεμοι και ψίθυροι για πολλά και διάφορα. Τα κοσμικά φαινόμενα, όπως υποστηρίζει η Βίβλος, θα προετοιμάσουν τον κόσμο για την ημέρα της Κρίσης. Ο Ματθαίος (24:29) και ο Ιωάννης στην Αποκάλυψη κάνουν λόγο για τέτοια φαινόμενα.

Το «Ι Ching», το Κινέζικο βιβλίο των αλλαγών αλλά και διάφορες ινδουιστικές δοξασίες λένε και αυτά για περίοδο καταστροφών. Η περίπτωση των Καθολικών παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Ο πάπας Βενέδικτος ο 16ος έχει από το όνομά του αριθμό 666 και είναι ο 111ος πάπας που αναφέρει στις προφητείες του ο Ιρλανδός άγιος, κατά την παπική εκκλησία, Μαλαχίας. Να σημειωθεί ότι όταν ο Βενέδικτος επισκέφθηκε την Αμερική στο 2008, το Κογκρέσο ήταν το 111ο. Τυχαίο; Δεν νομίζω. Στην αρίθμηση των παπών, ο τωρινός είναι ο τελευταίος σύμφωνα με αρχαιότερη έκδοση των προφητειών, ενώ σε μεταγενέστερη προφητεία δύο αιώνες αργότερα, γύρω στο 1850, προστέθηκε ο Πέτρος ο Ρωμαίος.

Αν και οι καθολικοί δέχονται ότι μάλλον δεν τελειώνει εδώ ο κόσμος, σίγουρα θα έρθει κάποια πολύ μεγάλη δοκιμασία, για να διακόπτεται ο αριθμός των παπών, που περιλαμβάνει όλους ακόμη και τους αφορισμένους από την Καθολική Εκκλησία. Ίσως φτάνει ο καιρός του 3ου παγκοσμίου πολέμου, που σύμφωνα με την προφητεία του Ανωνύμου, ο παπισμός θα καταργηθεί άγνωστο για πόσο χρόνο. Η «Προφητεία 2012» του μαθηματικού Φιμπονάτσι ξεκινά με την ημερομηνία 30 Απριλίου 1945, τότε που κατά τον ίδιο θα πεθάνει το «Θηρίο». Εικάζεται ότι την ημερομηνία εκείνη αυτοκτόνησε ο Αδόλφος Χίτλερ.

Ο Φιμπονάτσι συνδέει την ημερομηνία του θανάτου του «Θηρίου» με την ημερομηνία της σύλληψης του «Άλλου», όπως τον αποκαλεί. Αυτός ο άλλος, χωρίς να διευκρινίζεται αν είναι καλός ή κακός, θα δημιουργήσει στρατιά αγγέλων, που θα πολεμήσουν με τους δαίμονες στον Τελευταίο Πόλεμο.

Το υπερηφαίστειο του Γέλοουστοουν

ΜΙΑ Ιαπωνέζα τουρίστρια, που επισκέφθηκε το τεράστιο ηφαίστειο του Γέλοουστοουν στις ΗΠΑ, προέβη στην αν μη τι άλλο αφελή ερώτηση:
«Το ηφαίστειο τι ώρα εκρήγνυται;»! Φαίνεται ότι κατά την παραμονή της στην Αμερική παρακολούθησε τόσα πολλά φαντασμαγορικά θεάματα, που μπορεί να περίμενε να συμβεί και αυτό. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ευχόταν να συμβεί αυτό. Το μεγαλύτερο ηφαίστειο του κόσμου άρχισε εδώ και λίγα χρόνια να εκπέμπει «περίεργη» δραστηριότητα και να «ιδρώνει» παράξενα. Αυτό το ηφαίστειο υπολογίζεται ότι εκρήγνυται περίπου κάθε 650.000 χρόνια, γεμίζοντας την ατμόσφαιρα με στάχτες, μπλοκάροντας τον ήλιο, οδηγώντας έτσι τη Γη σε παγωμένο χειμώνα διάρκειας περίπου 15.000 χρόνων.

*Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι το 2012 «ίσως και να…» αλλά ούτως ή άλλως όλα τα επόμενα χρόνια έχουν υψηλή επικινδυνότητα. Η επιστήμη έχει προχωρήσει ραγδαία από την τελευταία έκρηξη του Γέλλοουστόουν και οι πιθανότητες τόσο μεγάλης καταστροφής, σε περίπτωση έκρηξής του, δεν είναι τόσο μεγάλες.

Η αντιστροφή των πόλων

ΙΣΩΣ το 2012 μια αντιστροφή του γήινου μαγνητικού πεδίου θα μπορούσε να συμβεί, σύμφωνα με Ολλανδούς επιστήμονες, που αναφέρουν ότι το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη γίνεται βαθμιαία λιγότερο σταθερό. Μία εκπομπή του History Channel, με τίτλο «Αποκωδικοποιώντας το Παρελθόν: Ημέρα Κρίσης 2012: Το τέλος των Ημερών», αναφέρει πως μία γαλαξιακή ευθυγράμμιση ή μαγνητικές διαταραχές θα μπορούσαν κατά κάποιον τρόπο να προκαλέσουν μία «μετακίνηση των πόλων». Μια αντιστροφή των πόλων θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις σε όλες τα επίπεδα: Αεροπλοΐα, ναυσιπλοΐα, μηχανές και όλοι οι εξοπλισμοί έως τη σύνθεση της ατμόσφαιρας, λένε οι εμπειρογνώμονες. Η μαγνητόσφαιρα της Γης μάς προστατεύει από τις επικίνδυνες εξάρσεις των ηλιακών καταιγίδων και τον ηλιακό άνεμο.

Οι μαγνητικοί πόλοι δεν μένουν σταθεροί σε ένα σημείο, αλλά περιπλανώνται γύρω από τους γεωγραφικούς πόλους συνεχώς. Εντούτοις, σε σχετικά τακτά χρονικά διαστήματα σε όλη την ιστορία των 4,5 δισεκατομμυρίων ετών του πλανήτη, οι μαγνητικοί πόλοι έχουν αντιστραφεί εντελώς. Μερικές χιλιάδες χρόνια πριν από μια αντιστροφή, το μαγνητικό πεδίο αρχίζει βαθμιαία να γίνεται πιο ασθενές, κάτι που ήδη έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια.

Τα τρέχοντα αρχεία μετρήσεων προτείνουν ότι η επόμενη αντιστροφή έχει ήδη αργήσει. Ο μέσος όρος, όπως λένε οι επιστήμονες, είναι περίπου 400.000 χρόνια. Το γεωλογικό αρχείο προτείνει ότι η τελευταία αντιστροφή έγινε περίπου πριν από 800.000 χρόνια. Πιθανόν το λιώσιμο των πάγων (λόγω θερμοκηπίου) να παρατείνει το χρόνο της αντιστροφής των πόλων.

*Η αλήθεια είναι ότι όσες φορές δόθηκαν ημερομηνίες για το φαινόμενο ή συνδέθηκε το φαινόμενο με μεταφυσικές θεωρίες καταστροφής του κόσμου, δεν έγινε τίποτα. Εξάλλου, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι πόλοι θέλουν πολύ χρόνο να μετακινηθούν και ότι δεν προλαβαίνει αυτό να γίνει εντός του 2012.

Η «δίψα» των ανθρώπων για φόβο

*Ο ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟΣ μετεωρίτης «Απόφις», ο οποίος εικαζόταν να χτυπήσει τη Γη το 2012. Πρόσφατα η ΝΑSA απέρριψε αυτές τις εικασίες και υπολόγισε ότι στις 13 Απριλίου του 2036, ο κομήτης ίσως να χτυπήσει τη Γη με πιθανότητες… 1 προς 45.000, αν και οι αστεροειδείς απειλές ποτέ δεν τελειώνουν.

*Ο Πλανήτης Νίμπιρου, ο ούτω καλούμενος «Χ», που υπολογίζεται ότι έχει μέγεθος δύο τρίτων της Γης, θα περάσει κοντά μας το 2012 και θα προκαλέσει την ακόμα πιο άμεση αναστροφή των πόλων. Θα χρειαστούν περίπου 5.000 χρόνια να αντιστραφούν, αλλά το γνωμικό «όποιος βιάζεται σκοντάφτει», ισχύει ακόμα και στην περίπτωση των πόλων.

*Ένα πιθανό γεγονός για το 2012 είναι μια τεράστια παγκόσμια επιδημία, όπου θα αφανίσει τη συντριπτική πλειοψηφία της ανθρώπινης ζωής. Η πανδημία αυτή συνέβη και πέρυσι, αλλά όσο σοβαρή κι αν παρουσιαζόταν τελικά, αυτοί οι φόβοι δεν επιβεβαιώθηκαν.

*Την 21η Δεκεμβρίου 2012, στρατιά εξωγήινων όντων θα στραφούν κατά της Γης, με αποτέλεσμα να έχουμε τον πρώτο διαγαλαξιακό πόλεμο!

Ας σοβαρευτούμε και λίγο…

Τα σενάρια είναι πάρα πολλά, άλλα ευφάνταστα και άλλα που έχουν κάποια εξήγηση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι άνθρωποι «διψούν» για φόβο, γιατί αλλιώς αυτή η τρομολαγνική τάση δεν μπορεί να εξηγηθεί. Αν ψάξει κάποιος, σίγουρα θα βρει και άλλες θεωρίες που μπορεί να ευσταθούν λογικά ή απλά να κινούνται στην απέραντη φαντασιόσφαιρα. Το άρθρο δεν έγινε για να τρομάξει κανέναν, αλλά απλά για να «διασκεδάσουμε» και εμείς την καταστροφολογία της εποχής μας. Άλλωστε, ο Ζαν Μποντριγιάρτ, φιλόσοφος του 20ού αιώνα, υποστήριξε ότι ο κόσμος θα τελειώσει όπως ακριβώς ξεκίνησε. Χωρίς μάρτυρες και χωρίς να ξέρει κανένας τίποτε από προηγουμένως.

Οι φορές που «έπρεπε» ναείχε έρθει η συντέλεια

20/2/1524: Ένας τεράστιος κατακλυσμός θα αφάνιζε τον κόσμο, σύμφωνα με τον Γερμανό Γιόχανες Στέφλερ.
19/5/1719: Ο Ελβετός μαθηματικός Ζακ Μπερνούλι είχε προβλέψει το τέλος του κόσμου, μετά από σύγκρουση κομήτη με τη Γη. Ατύχησε…
1732: Το (πρώτο) τέλος του κόσμου που προέβλεψε ο Νοστράδαμος.

3/4/1843, 7/7/1843, 21/3/1844, 22/10/1844: Ο Αμερικανός κήρυκας Γουίλιαμ Μίλερ ανακοίνωσε ότι θα έλθει το τέλος του κόσμου σε όλες τις ανωτέρω ημερομηνίες. Ειδικά στις 22 Οκτωβρίου του 1844 οι ακόλουθοί του, οι λεγόμενοι «Μιλλερίτες», ήταν τόσο πεπεισμένοι για το τέλος του κόσμου, που δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν είδαν τον ήλιο να ανατέλλει το πρωινό.

2/10/1914: Η Ημέρα της Κρίσης σύμφωνα με τον Τσαρλς Ράσελ, ιδρυτή των Μαρτύρων του Ιεχωβά. Οι οπαδοί του προέβλεψαν το τέλος του κόσμου το 1925, το 1941, το 1975 και τέλος στις 2/10/1984.

28/10/1992: Ο αιδεσιμότατος Λι Γιανγκ Λιμ, της ιεραποστολικής εκκλησίας στη Νότια Κορέα, δήλωσε ότι ο Χριστός είχε ζητήσει να συγκεντρωθούν 144.000 πιστοί τα μεσάνυχτα εκείνης της ημέρας, για να τους σώσει από τον Αρμαγεδδώνα. Περισσότερα από 100.000 άτομα παρουσιάστηκαν σε περίπου 200 εκκλησίες. Ωστόσο, ο αιδεσιμότατος συνελήφθη για κατάχρηση 4 εκατ. δολαρίων που συγκεντρώθηκαν από δωρεές των πιστών!

7/1999: Ένα δεύτερο τέλος του κόσμου που προέβλεψε ο Νοστράδαμος.

31/12/1999: Η ημερομηνία του Millennium bug (ιός της Χιλιετίας). Η ίδια ημερομηνία είχε προβλεφθεί για το τέλος του κόσμου, σύμφωνα με τα απόκρυφα Ευαγγέλια, καθώς συμπληρώνονταν 2.000 χρόνια από τη γέννηση του Χριστού. Εκείνες τις μέρες γινόταν μεγάλος σάλος για το τι θα ακολουθούσε με την έλευση της Χιλιετίας. Τελικά την επόμενη μέρα παρουσιάστηκαν μόνο μικρά προβλήματα τηλεπικοινωνίας στην Ιαπωνία, στην Αυστραλία σταμάτησαν να λειτουργούν οι μηχανές ελέγχου εισιτηρίων στα λεωφορεία σε 2 πολιτείες και στον ιππόδρομο του Nτελαγουέαρ στην Αμερική σταμάτησαν να λειτουργούν 150 μηχανές τυχερών παιχνιδιών (φρουτάκια).

21/12/2012: Έρχεται το τέλος του κόσμου, όπως πολλοί υποστηρίζουν.

19/1/2038: Στις 05:14:07 ώρα Κύπρου, προβλέπεται ένα καινούριο Millennium bug -στο λειτουργικό σύστημα Unix, που μπορεί να αποβεί καταστροφικό.

Από την εφημερίδα Σημερινή

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s