Μπορεί ο χρόνος να κινείται προς τα πίσω

στις

Ένας φυσικός στο Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον στο Σήατλ, ο John Cramer,  πιστεύει ότι τα σωματίδια του φωτός μπορούν να δράσουν και με αντίστροφη φορά, μάλιστα, ισχυρίζεται πως έχει αδιάσειστα στοιχεία για τη θεωρία του. Ο Cramer είναι ένας από τους καλύτερους πειραματικούς φυσικούς με εντυπωσιακή δουλειά πάνω στη σωματιδιακή φυσική. 

time_machine

Η πραγματικότητα είναι ότι δύο υποατομικά σωματίδια που προέρχονται από ένα μόνο σωματίδιο (δηλαδή που έχουν παρόμοιες ιδιότητες), φαίνεται ότι με κάποιο τρόπο επικοινωνούν άμεσα, ανεξάρτητα από το πόσο μακριά βρίσκονται μεταξύ τους στον χώρο και στον χρόνο. Το περίεργο αυτό φαινόμενο περιγράφεται ως ‘διεμπλοκή’ και ‘μη-τοπική επικοινωνία.’ Ο John Cramer λοιπόν πιστεύει ότι ίσως είναι σε θέση να λύσει το μυστήριο του πώς αυτά τα σωματίδια μπορούν νααλληλεπιδράσουν έστω κι αν απέχουν χιλιάδες χιλιόμετρα μεταξύ τους. Η θεωρία του στηρίζεται σε ένα είδος ταξιδιού στον χρόνο, που ονομάζεται κβαντική ανάδρομη αιτιότητα (retrocausality).

Δυστυχώς, οι ιδέες του είναι τόσο ριζοσπαστικές που κανένας από τους συνήθεις οργανισμούς, όπως το Ινστιτούτο της NASA για τις Προωθημένες Ιδέες είναι πρόθυμο να υποστηρίξει την έρευνα του. Όπως και άλλα ιδρύματα  με εξελιγμένες ιδέες, έτσι και το γνωστό στρατιωτικο-επιστημονικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα DARPA δεν θα μπορούσε να ασχοληθεί με την απίστευτη αντίληψη ότι ο χρόνος μπορεί να κινηθεί προς τα πίσω. Έτσι, απέρριψαν την πρόταση του Cramer ως "πολύ περίεργη". Κι αυτό από έναν οργανισμό που σκόρπισε τα δολάρια των φορολογουμένων για την υποστήριξη έρευνας με στόχο τη δημιουργία υγρών δολοφόνων των ρομπότ, και φυσικά τα χρήματα έγιναν καπνός.

"Η χώρα αυτή δίνει πολύ περισσότερα χρήματα σε πράγματα που μου φαίνονται πολύ πιο τρελά από την ιδέα του Cramer", δήλωσε ο Mitch Rudman, στέλεχος μιας μουσικής βιομηχανίας στο Λας Βέγκας που δώρισε 20.000 δολάρια για το πείραμα. "Είναι εξωφρενικό για μένα ότι ταλαντούχοι επιστήμονες να αναζητούν λίγα δολάρια για να κάνουν κάτι πιο ασυνήθιστο από τα τετριμμένα."

Ο Cramer ενώ όλοι είχαν εγκαταλείψει το όνειρό του για την αποκρυπτογράφηση του χωροχρονικού συνεχούς κάποιοι μεμονωμένοι οπαδοί του σαν τον Rudman ξεκίνησαν να στέλνουν μηνύματα στον κόσμο μήπως υποστηρίξουν την ιδέα του  Crammer.

Ο Crammer εξετάζει τις θεμελιώδεις ιδιότητες του σύμπαντος, δήλωσε ο Denny Gmur, ειδικός επιστήμονας που εργάζεται για μια εταιρεία βιοτεχνολογίας στην Bothell. Ο τελευταίος πρόσφερε 2.000 δολάρια στον Crammer για να ελέγξει πειραματικά τις ιδέες του.

Ως φυσικός ο Cramer έχει ενδιαφερθεί επί δεκαετίες για τη λύση του παράδοξου Einstein-Podolsky-Rosen στην κβαντομηχανική

Στη δεκαετία του 1930, ο Albert Einstein και δύο άλλοι επιστήμονες Podolsky και Rosen επιχείρησαν να διαψεύσουν την κβαντική θεωρία.Στον Αϊνστάιν δεν άρεσε ότι η κβαντομηχανική  απαιτεί από τα υποατομικά σωματίδια να αλληλεπιδρούν πιο γρήγορα από την ταχύτητα του φωτός.

Έχουν αναφερθεί αρκετές άκαρπες προσπάθειες που αποσκοπούσαν στην επίλυση αυτού του παζλ, αλλά δεν υπήρξε ποτέ καμία οριστική έρευνα για το πώς τα υποατομικά σωματίδια επικοινωνούν μέσα στο χρόνο και στο χώρο. Ο Cramer προτείνει μια εξήγηση που δεν παραβιάζει την ταχύτητα του φωτός, κάτι που ο Αϊνστάιν διαφωνούσε σφόδρα με την κβαντομηχανική  θεωρία.

"Ίσως υπάρχει μια προειδοποίηση ή μια επικοινωνία σε αντίστροφη φορά," εξηγεί ο Cramer.

Οι φυσικοί John Wheeler και Richard Feynman προώθησαν την ιδέα της κβαντικής ανάδρομης αιτιότητας πως άξιζε να εξεταστεί, αρκετά  χρόνια πριν, αλλά δυστυχώς παραμένει ακόμη χωρίς καμιά πειραματική δοκιμασία. Η άποψη του Cramer αποσκοπεί στην χρήση της ανάδρομης αιτιότητας προκειμένου να επιλύσει το παράδοξο EPR.

Άλλοι όμως αξιοσημείωτοι φυσικοί, όπως ο κοσμολόγος Stephen Hawking, πιστεύουν ότι ο χρόνος μπορεί να προχωρήσει μόνο μπροστά. Ο Cramer ανταποκρίνεται στην ένσταση αυτή πολύ απλά – δεν υπάρχει κανένας αποδεδειγμένος λόγος ότι ο χρόνος μπορεί να κινηθεί μόνο με έναν τρόπο. Ουσιαστικά, μέχρι κάποιος να αποδείξει το αντίθετο, δεν υπάρχει και λόγος ότι ο χρόνος δεν μπορεί να κινηθεί προς τα πίσω.

Ο Cramer θέλει αρχικά να κάνει ένα σχετικά απλό πείραμα με λέιζερ, πρίσματα, διαιρέτες δεσμών και καλώδια οπτικών ινών για να δει αν μπορεί να εντοπίσει "μη τοπικά" σήματα μεταξύ των πεπλεγμένων φωτονίων. Αν επιτύχει τότε είναι πιθανό να λάβει χρηματική στήριξη από "παραδοσιακές πηγές χρηματοδότησης”,άρα θα έχει τα απαραίτητα χρήματα για να αποκτήσει το υλικό που απαιτείται για να εξετάσει αν τα φωτόνια επικοινωνούν με αντίστροφη φορά.

"Ξέρω πόσο δύσκολο είναι να κάνουμε τους ανθρώπους να εξετάσουν ακόμη και νέες ή ασυνήθιστες ιδέες", αναφέρει. "Ακόμα και ο Αϊνστάιν είχε πρόβλημα να αποδεχθεί τις βασικές ιδέες της κβαντικής θεωρίας”.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s